Video Düzenleme Nedir?
Video düzenleme yeni bir eser yaratmak için, varolan video görüntülerini işleyip, onlar üzerinde gerekli efektleri kullanma sürecidir. Düzenleme genellikle post prodüksiyon sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Post prodüksiyon, Metinlerin hazırlanması, düzenlemesi, renk düzenlemeleri, ses işlemeleri vb. alanlarını kapsamaktadır.
Pek çok kullanıcı post prodüksiyon işlerini tarif etmek için “düzenlemek” terimini kullanıyor, özellikle de profesyonel olmayan durumlarda. Terminoloji konusunda seçici olup olmamak tamamen tercihinize kalmış. Düzenleme fiilini aşağıdaki anlamlarının herhangi birinde kullanabiliriz:
Tekrar düzenleme, video kliplerin ya da ses dosyalarının bölümlerini ekleme/çıkarma
Renk düzenlemesi uygulama, filtre uygulama ve diğer geliştirme işlemleri
Klipler arasında geçiş sağlama(transitions)
Video Düzenlemenin Amaçları
Bir videoyu düzenlemenin çokça sebebi vardır ve düzenlemeye olan yaklaşım istenen sonuca göre şekillenebilir. Başlamadan önce kesinlikle düzenleme hedeflerinizi tanımlamalısınız, bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
İstenmeyen görüntüyü çıkarma
Bu düzenlemedeki en basit ve yaygın görevdir. Böylece bir sürü video kusurlarından ya da istenmeyen parçalarından arındırılarak geliştirilebilir.
En iyi görüntüyü seçme
Kurgu sürecinde asıl ihtiyaçtan çok daha fazla görüntü çekip daha sonra düzenleme aşamasında en güzellerini nihai projeye almak çok yaygındır. Genelde birkaç versiyon çekim yapılır ve düzenlerken en iyilerini seçebilirsiniz.
Bir akış yaratma
Çoğu video bir hikaye anlatma ya da bilgi sağlama amacı taşır. Düzenleme videonun kritik bir adımdır ve video amacına ulaşan bir akışa sahip olmalıdır.
Efektler, grafikler, müzik vs ekleme
Bu genellikle videonun en dikkat çekici kısmıdır. Ekstra öğeler ekleyerek çoğu videoyu geliştirebilirsiniz.
Videonun tarzını, hızını ya da ruh halini değiştirme
İyi bir editörün, bir videoda hoş bir ruh hali oluşturması mümkün olacaktır. Mod müzikleri ve görsel efektler gibi teknikler izleyicilerin tepkilerini etkileyebilir.
Videoya belli bir bakış açısı verme
Video bir bakış açısı için tasarlanabilir, bir mesaj vermek ya da bir gündeme hizmet etmek için video kurgulanabilir.
KURGU VE MONTAJ NEDİR
Ses ve görüntülerin bir konsept ve senaryo kapsamında uyum içersinde art arda sıralanmasayısla gerçekleştirilen bir işlemdir.
Kurgu; çekimi gerçekleştirilen görüntülerin video düzenlemesi denilebilir. Kurgu, montaj süresince birbirinden bağımsız bir çok görüntünün birleştirilmesi ile bir anlam yaratılmasıdır.
Montaj nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeden önce bazı terimleri bilmek gerekir. Bir videonun tasarlanması için üç ana unsur vardır. Bunlar; çekim planı, sahne ve sekanstır.
Çekim Planı; kameranın kayıttayken çekeceği görüntülerin ne olacağı ne zaman kayda gireceği ve kaydı ne zaman sonlandıracağının belirlenmesidir. Sahne ise filmin çekileceği sahnelerin planlamasına denir. Çekim aşamasını kolaylaştırmak için videolar sahnelere bölünür. Örneğin filimde aynı zamanda olmasalar bile aynı mekanda çekilecek farklı sahneler art arda çekilebilir. Videonun kendi içinde anlam bütünlüğüne sahip olan kısımlarına ise sekans denir. Sekanslar tek başlarına izlendiklerinde dahi bir anlam bütünlüğü olmalıdır. Bir video veya filim çekildikten sonra çok fazla sayıda görüntüye ve plana sahip olur. Bu planlar kurgu ve montaj çalışmalarıyla konsept ve senaryoya uygun olarak anlamlı bir şekilde düzenlenmeli ve bir bütünü oluşturmalıdır.
Kurgu ve montaj gelişmiş estetik algılar, yaratıcılık ve tam profesyonellik gerektiren bir konudur.
TERİMLER
FPS NEDİR: FPS “Frame Per Second/Saniyelik Görüntü Sayısı” kısaca tanımlayacak olursak tek saniyede ekrana aktarılan kare demektir.
Oyunlarda aldığınız FPS değeri başta dediğimiz gibi bilgisayarın performansına göre değişiklik gösterebilir. Ancak bir oyun için en az olması gereken FPS değeri 25 olmalıdır. FPS 25 olduğunda bu oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ancak oyunlar için her zaman istenen FPS değeri ise hemen hemen her oyunda 30 olmalıdır.
Bilimsel verilere göre insan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir. Sinemada izlediğimiz filmler ise daha çok 24 FPS oranına sahiptir. Yani bir oyunda 50-60 FPS değerini almanız aslında görsel açıdan çok önemli değildir. Ancak alınan değer ne kadar yüksekse performans açısından o derece keyifli bir izlenim elde edersiniz.
EFEKLER
Choroma Keyer : green box çekimlerinde arka fonu boşaltmak için kullanılır.